Het Clubblog publiceerde in maart al uit een ‘geheim document‘ over de nieuwe spelregels, tot onvrede van de Nevobo. Nu vaststaat welke regels echt gaan veranderen, heeft de bond zelf een mooi overzicht gemaakt. De belangrijkste zaken: geen echte tos, schermen mag niet meer en veel nieuwe  wissel mogelijkheden.
Tos
“Bij de tos heeft het uitspelende team de eerste keuze (opslag of veld). Bij een eventuele 5e set heeft het thuisspelende team het recht om als eerste te kiezen.” Het gooien van een muntje is er dus niet meer bij… een echte tos is het niet meer.
Schermen
“Schermen, individueel of in een groep, mag niet. Er moet tenminste een armlengte afstand zijn tussen spelers van het serverende team en achterspelers mogen niet in de âvrij zichtâ ruimte van de voorspelers gaan staan. De balbaan is niet van belang bij de beoordeling van het scherm door de scheidsrechter.”
Wissels
“Ongeacht het aantal wisselspelers heeft ieder team altijd recht op zes wissels per set. Een wisselspeler mag meerdere keren gewisseld worden voor een veldspeler. De veldspeler moet wel weer terugkeren in het veld voor de wisselspeler die hem vervangen heeft.”
Voorbeeld: basis spelers #1, #2, #3, #4, #5, #6 wisselspelers #7, #8
#1 eruit voor #7 bij de stand 19-19 (1e wissel)
#7 eruit voor #1 bij de stand 20-19 (2e wissel)
#3 eruit voor #7 bij de stand 21-21 (3e wissel)
#1 eruit voor #8 bij de stand 21-22 (4e wissel)
#8 eruit voor #1 bij de stand 21-23 (5e wissel)
#7 eruit voor #3 bij de stand 23-23 (6e wissel)
“De A-, B-en C-jeugd Hoofdklasse en Topklasse volgen deze nieuwe wisselregel. Uitzondering: Omdat deze nieuwe wisselregel niet geldt voor A-, B-en C-jeugd 1e klasse en lager kunnen in die klassen de wissels op de gebruikelijke manier worden genoteerd.”
Voetfouten
“Het raken van het veld van de tegenstander, met welk lichaamsdeel dan ook, in een actie met de bal is niet toegestaan. Daarentegen is het niet fout om het veld van de tegenstander te raken als er geen bal bij betrokken is en het niet hinderlijk is voor de tegenstander. Het aanraken van de middenlijn is wel toegestaan.”
Bal terug halen uit de vrije zone
“Zodra de bal buiten de antennes het net passeert, is de bal uit. De bal terug halen uit de vrije zone van de tegenstander is niet toegestaan.”
Time-out
“Een time-out duurt maximaal 30 seconden. Wanneer beide teams en officials eerder klaar zijn, worden de 30 seconden niet vol gemaakt. Tijdens de time-out hoef je niet per sĂ© buiten het veld te staan. De teams zijn verantwoordelijk voor het niet achterlaten van drinkflesjes en natte plekken op het speelveld. Het gebruik van een bal tijdens de time-out blijft niet toegestaan.”
Wisselen
“Na het laatste fluitsignaal van een set hoeven teams niet meer via het opstellen op de achterlijn naar de andere speelhelft te lopen. Wel loop je om de netpaal heen, niet onder het net door.”
Dubbel speelrecht
Pech voor clubs die in tegenstelling tot Albatros het dubbellidmaatschap hebben toegestaan. Het is nu alleen mogelijk om bij Ă©Ă©n team van een andere vereniging te spelen. Nog steeds onzinnig in de Amsterdamse competitie, maar goed..
Horizontaal invallen
“Het horizontaal invallen is toegestaan voor elk niveau, waar dit voorheen alleen toegestaan was voor 2e klasse en lager. De overige invallersbepalingen zijn niet gewijzigd.” Leuk voor Heren 1 en Dames 1 als ook het tweede team zich in de eerste klasse werkt…
Geef een antwoord