Marko Klok speelde voor het Nederlands herenteam en woont en werkt nu op Cyprus. Ooit volleybalde hij in de oude Wethouder Verheijhal, nu schrijft hij columns, speciaal voor de enige echte thuisclub in die hal: Albatros.
“Spelers weten het altijd beter! Maar de trainer denkt dat ook altijd. Hierdoor ontstaan er nog al eens meningsverschillen, ruzies en scheldpartijen. Tijdens de wedstrijd zijn er dan ook meer dan eens niet optimale omstandigheden voor een speler, maar ook voor de coach.
Uiteraard weet de speler het in 9 van de 10 gevallen beter dan de trainer. En voor die ene keer heeft men ‘de coach’ uitgevonden. En daar ligt nu net het verschil tussen een trainer en een coach. En vooral tussen een goede trainer en een goede coach. Die twee functies moet een trainer/coach goed kunnen scheiden/combineren. Eigelijk moet hij over twee persoonlijkheden beschikken. Een, die van de trainer, die de speler beter maakt en altijd helpt. En een, die van de coach, die de speler leert om met zijn mindere punten om te gaan.
Prikkelen
De trainer moet vooral constant op zoek zijn naar prikkeling van de speler zijn mogelijkheden en moet voor hem ook een steun in de rug zijn. De coach is diegene die kritisch op de speler moet zijn, maar tegelijkertijd helpen wanneer hij het moeilijk heeft, bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd, na een foute actie of bij een achterstand. Die beide persoonlijkheden moeten de speler helpen om elke keer het beste in zich zelf naar boven te halen.
Ook die keer dat het niet in het voordeel is van de speler weet hij het toch beter. Hij weet namelijk heel goed wanneer hij iets verkeerd heeft gedaan en wat hij beter moet doen, maar wil dat niet altijd onder ogen zien. In dat geval is een trainer (lees ook coach) nodig. Want die kan heel goed een fout bij de speler constateren. Daarbij hebben spelers vaak de neiging om hun fouten door de vingers te zien of om ze te bagataliseren. Uiteraard is de trainer er dan als de kippen bij om hem daar op te wijzen. Daar is een trainer toch voor? Om een speler op zijn fouten te wijzen?
Helaas heb ik door (slechte) ervaringen, ‘snel’ geleerd om onafhankelijk van een coach te trainen en te spelen.
Fout, zeg ik als speler (dus heb ik gelijk), een trainer is er om een speler beter te maken, om het maximale uit zijn mogelijkheden te halen. Nou zijn er heel veel trainers die dat doen, maar er zijn er ook heel veel die dat niet doen of niet kunnen. Ook op het hoogste internationale niveau zijn de trainers lang niet altijd capabel om spelers beter te maken en/of goed te laten spelen, zo leert mijn ervaring. Gelukkig heb ik, helaas door (slechte) ervaringen, ‘snel’ geleerd om onafhankelijk van een coach te trainen en te spelen. Door zelf mijn doelen te stellen en daar voor mij zelf hoge eisen aan te stellen, is het mij gelukt om die ene (van de 10) keer dat de trainer gelijk heeft, zijn commentaar/advies in mijn voordeel te gebruiken.
Trainers zijn namelijk best goede mensen die het beste met jou, als speler, voor hebben. Dat is dan ook in het voordeel van de trainer zelf. En dus doet hij er alles aan om het voor jou als speler zo optimaal mogelijk te maken. Toch?
Vanaf een zonnig Cyprus wens ik iedereen, spelers en ook alle trainers/coaches het allerbeste en veel geduld en waardering voor elkaar.”
Marko Klok
21 september 2009 at 15:03
Wordt tijd om up te graden, zie blog Marko
Want na dit verhaal komt hij zelf in jawel,
de positie van speler-trainer-coach….
Niet geringe verantwoordelijkheden dus.
Moet hij naar DRIE persoonlijkheden toe.
In plaats van de twee hierin geschetst.
Groet Arie Klok
20 augustus 2009 at 18:47
Barend, smash even op je mailbox, dan vind je daar het antwoord. Smash anders voor de website van Marko Klok.
20 augustus 2009 at 17:51
Ik ben een verzameling aan het aanleggen van alle nederlandse Olympische medaille winnaaars/winnaressen, en zou graag in het bezit komen van het adres van Marko Klok Op Cyprus
om een handtekening met foto te krijgen voor mijn
verzamerling. Wie o wie kan mij helpen
Groet
Barend Schol